ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ.
Στήριξις: Η σύγχρονη θεραπευτική και συμβουλευτική μονάδα αποκατάστασης με εξελιγμένες υπηρεσίες λογοθεραπείας, κοινωνικής στήριξης, φυσικοθεραπείας και εργοθεραπείας, ειδικής διαπαιδαγώγησης και ορθωτικών πελμάτων.
Στήριξις, Στήριξις Καβάλα, Θεραπευτική Μονάδα, Συμβουλευτική Μονάδα, Θεραπευτική Μονάδα Καβάλα, Συμβουλευτική Μονάδα Καβάλα, Λογοθεραπεία, Λογοθεραπεία Καβάλα, Φυσικοθεραπεία, Φυσικοθεραπεία Καβάλα, Ειδική Αγωγή, Ειδική Διαπαιδαγώγηση, Τμήματα Προσχολικής Αγωγής, Ορθωτικά Πέλματα, Ορθωτικά Πέλματα Καβάλα, Πελματογράφος Καβάλα, Κοινωνική Υπηρεσία, Κοινωνική Υπηρεσία Καβάλα, Εργοθεραπεία, Εργοθεραπεία Καβάλα, Ψυχολόγοι Καβάλα, Υπηρεσίες για παιδιά Καβάλα, stirixis kavala, stirixis
16084
post-template-default,single,single-post,postid-16084,single-format-standard,bridge-core-2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-19.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ.

Κάθε χρόνο τα παιδιά λαχταρούν τις καλοκαιρινές διακοπές και ανυπομονούν να κλείσουν τα σχολεία. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο μετράνε αντίστροφα και περιμένουν να έρθουν οι μέρες της απόλυτης ελευθερίας.

Η περίοδος του καλοκαιρινού διαλείμματος παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία και στην ανάπτυξη των παιδιών. Αρχικά αποτελεί μια ευκαιρία αποφόρτισης από το επιβαρυμένο σχολικό τους πρόγραμμα και τους προσφέρει μια αίσθηση ελευθερίας χωρίς όλα τα «πρέπει» της καθημερινής τους ζωής. Έτσι οι καλοκαιρινές διακοπές βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώσουν και να περάσουν περισσότερο χρόνο, που πιο πριν δε μπορούσαν να διαθέσουν λόγω της καθημερινής τους ρουτίνας, με τους γονείς τους και με άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα. Επιπλέον κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές τους δεξιότητες αφού έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους να βρεθούν και να παίξουν με τους φίλους. Γενικότερα μπορούμε να πούμε ότι αυτούς τους μήνες δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις τις οποίες θα κουβαλούν μαζί τους για μια ζωή.

Για τα παιδιά οι καλοκαιρινές διακοπές συνήθως σημαίνουν βουτιές στη θάλασσα, βόλτες στο πάρκο, παιχνίδι στη γειτονιά. Δυστυχώς όμως για τα παιδιά που μένουν σε μεγάλες πόλεις το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο είναι λιγότερο εφικτό με αποτέλεσμα να αντικαθίσταται με πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή. Ως γονείς είναι σημαντικό να θέσετε ένα όριο (σε φυσιολογικά πάντα πλαίσια) σχετικά με τη χρήση του υπολογιστή και της τηλεόρασης. Φροντίστε ώστε τα παιδιά να μη κάθονται όλη μέρα μπροστά στην τηλεόραση και συμφωνείστε μαζί τους ποια προγράμματα θα παρακολουθούν. Όσον αφορά τον υπολογιστή ή το τάμπλετ μπορείτε να βρείτε εφαρμογές και ιστότοπους με παιχνίδια που να περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά στοιχεία ώστε να μπορέσει το παιδί να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα και τη σκέψη του με διασκεδαστικό τρόπο.

Επίσης μπορείτε να οργανώσετε άλλες δημιουργικές δραστηριότητες όπως είναι το ψάρεμα, η συλλογή κοχυλιών ή κάποια εκδρομή στο βουνό κάτι που θα κάνει τόσο το παιδί όσο και εσάς να χαλαρώσετε και να έρθετε σε επαφή με τη φύση. Φτιάξτε μια λίστα με τα μέρη που θέλετε να επισκεφτείτε και οργανώστε ένα σχετικό πρόγραμμα. Στα μέρη αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται οι επισκέψεις σε μουσεία, ο κινηματογράφος, το θέατρο ή οι χώροι διασκέδασης (πάρκο, παιδότοποι). Οι εξωτερικές δραστηριότητες θα βοηθήσουν τα παιδιά να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση, καθώς έρευνες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών παίρνουν βάρος.

Ένα ακόμη θέμα που μας απασχολεί συνήθως το καλοκαίρι είναι τι γίνεται με τη μελέτη και το διάβασμα. Θα θυμάται το παιδί όλα όσα έμαθε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς; Χρειάζεται να κάνουμε επανάληψη μέσα στο καλοκαίρι; Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μακρά περίοδος του καλοκαιριού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη λεγόμενη «καλοκαιρινή απώλεια μάθησης». Ο σχολικές δεξιότητες των παιδιών πέφτουν με αποτέλεσμα να χρειαστούν μια περίοδο επαναφοράς κατά την επιστροφή τους στα θρανία. Αυτή η απώλεια εξαρτάται συνήθως από το μαθησιακό επίπεδο του παιδιού.

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να περάσουν όλο το καλοκαίρι τους λύνοντας ασκήσεις μαθηματικών, γράφοντας εκθέσεις και ορθογραφία και διαβάζοντας ατελείωτα κατεβατά. Ας μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι είναι περίοδος ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να δείξουμε στα παιδιά ότι η μάθηση έχει πλάκα. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε;

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διαβάσει ένα εξωσχολικό βιβλίο το οποίο θα επιλέξει μόνο του. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το διάβασμα για διασκέδαση βελτιώνει την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα και τις γενικές γνώσεις.
  • Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια μαζί του και βοηθήστε το να καλλιεργήσει τις μαθηματικές του ικανότητες (π.χ. monopoly, uno) ή την ορθογραφία του (π.χ. scrabble, σταυρόλεξα).
  • Ενθαρρύνετέ το να κρατήσει ημερολόγιο και να γράφει στο τέλος της ημέρας ή της εβδομάδας πως πέρασε (μια μικρή παράγραφος αρκεί).

 

Μηλιάδου Αφροδίτη

Ψυχολόγος

MSc Εφαρμοσμένη Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου.