Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΗΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΔΕΡΦΩΝ
Στήριξις: Η σύγχρονη θεραπευτική και συμβουλευτική μονάδα αποκατάστασης με εξελιγμένες υπηρεσίες λογοθεραπείας, κοινωνικής στήριξης, φυσικοθεραπείας και εργοθεραπείας, ειδικής διαπαιδαγώγησης και ορθωτικών πελμάτων.
Στήριξις, Στήριξις Καβάλα, Θεραπευτική Μονάδα, Συμβουλευτική Μονάδα, Θεραπευτική Μονάδα Καβάλα, Συμβουλευτική Μονάδα Καβάλα, Λογοθεραπεία, Λογοθεραπεία Καβάλα, Φυσικοθεραπεία, Φυσικοθεραπεία Καβάλα, Ειδική Αγωγή, Ειδική Διαπαιδαγώγηση, Τμήματα Προσχολικής Αγωγής, Ορθωτικά Πέλματα, Ορθωτικά Πέλματα Καβάλα, Πελματογράφος Καβάλα, Κοινωνική Υπηρεσία, Κοινωνική Υπηρεσία Καβάλα, Εργοθεραπεία, Εργοθεραπεία Καβάλα, Ψυχολόγοι Καβάλα, Υπηρεσίες για παιδιά Καβάλα, stirixis kavala, stirixis
16074
post-template-default,single,single-post,postid-16074,single-format-standard,bridge-core-2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-19.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΗΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΔΕΡΦΩΝ

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΗΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΔΕΛΦΩΝ

Όπως λέει ο Βρετανός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής D. Winnicott: «Η ζήλια είναι ένα όμορφο και υγιές αίσθημα. Γεννιέται από την αγάπη. Αν τα παιδιά ήταν ανίκανα να αγαπήσουν δε θα ζήλευαν».

Η ζήλια μεταξύ αδελφών είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα το οποίο πηγάζει από την αγάπη του παιδιού για τους γονείς του. Η σχέση του παιδιού με το γονέα είναι από τις σημαντικότερες μορφές δεσμού στη ζωή ενός παιδιού. Όταν το παιδί νιώθει ότι κάποιος (π.χ. αδερφός/ή) παρεμβαίνει και την απειλεί τότε προσπαθεί να την προστατέψει επιδεικνύοντας το συναίσθημα της ζήλιας.

Η αδελφική ζήλια έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές πλευρές. Από τη μια μέσα από την αντιμετώπισή της τα παιδιά ωριμάζουν, γίνονται υπεύθυνα και μαθαίνουν να συνυπάρχουν και να φροντίζουν το ένα το άλλο. Από την άλλη όμως όταν ένα παιδί ζηλεύει δυσκολεύεται να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει τα πράγματα με αντικειμενικό τρόπο και πολλές φορές οδηγείται ακόμη και σε βίαιη συμπεριφορά.

Πριν προχωρήσουμε στους πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι η επίδειξη αδελφικής ζήλιας δεν έχει ως στόχο το άλλο αδερφάκι αλλά την προσοχή των ίδιων. Επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη ότι κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και διαφορετικές ανάγκες με βάση την ηλικία του και το αναπτυξιακό του επίπεδο και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται διαφορετικό τρόπο διαπαιδαγώγησης.

Με ποιον τρόπο μπορείτε ως γονείς να αντιμετωπίσετε την αδελφική ζήλια;

  • Αρχικά είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα του παιδιού για το αδερφάκι του. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα νιώθει ότι μπορεί να μιλήσει για αυτά και δε θα τα καταπιέζει με αποτέλεσμα να ξεσπάσει στην πορεία.
  • Επίσης επιβραβεύστε τη θετική συμπεριφορά του παιδιού και αποφύγετε να τονίζετε συνεχώς την αρνητική.
  • Ένας ακόμη τρόπος ώστε το κάθε παιδί να νιώσει σημαντικό είναι να περνάει ξεχωριστό χρόνο με τους γονείς του. Βρείτε χρόνο όταν π.χ. το μικρότερο αδερφάκι κοιμάται ή όταν το μεγαλύτερο παιδί βρίσκεται σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα, και περάστε λίγες στιγμές με το μεγαλύτερο παιδί ή με το παιδί που βρίσκεται στο σπίτι.
  • Εντοπίστε τα δυνατά σημεία του κάθε παιδιού και βοηθήστε το να τα καλλιεργήσει. Με αυτόν τον τρόπο το κάθε παιδί θα αναγνωριστεί για τις δυνατότητές του και έτσι θα αναπτυχθεί η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή του.
  • Είναι πολύ σημαντικό να μην κάνετε συγκρίσεις μεταξύ των αδελφών σε οποιοδήποτε τομέα, είτε αυτές αφορούν τις σχολικές επιδόσεις είτε τη συμπεριφορά. Αυτή η στάση θα προκαλέσει δυσαρέσκεια και μνησικακία ανάμεσα στα αδέρφια.
  • Τέλος όσον αφορά το μεγαλύτερο παιδί είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε τον προσωπικό του χώρο όπου μπορεί να έχει τα πράγματά του και δώστε του την επιλογή να αποφασίσει πότε το ίδιο θέλει να τα μοιραστεί με τα αδέρφια του.

Βιβλιογραφία

Λανιάντο Ν. (2003). Παιδιά που ζηλεύουν. Βιβλιοθήκη για γονείς. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη

Volling. B. L., McElwain, N. L. & Miller, A. L. (2002). Emotion Regulation in Context: The Jealousy Complex between Young Siblings and Its Relations with Child and Family Characteristics. Child Development, 73, 581-600.

Μηλιάδου Αφροδίτη Ζαχαρούλα

Ψυχολόγος, MSc Εφαρμοσμένη Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου.